Doktoru kürtaj yaparken bağırsağını da kesti

Diyarbakır'da iki aylık hamile olduğu sırada bebeğini kaybeden ve Dicle Üniversitesi'ne yatırılan Fatma Karakaş'ın kürtaj sırasında bağırsağında 3 santimetrelik kesik oluştu

Doktoru kürtaj yaparken bağırsağını da kesti

Diyarbakır'da iki aylık hamile olduğu sırada bebeğini kaybeden ve Dicle Üniversitesi'ne yatırılan Fatma Karakaş'ın kürtaj sırasında bağırsağında 3 santimetrelik kesik oluştu

Doktoru kürtaj yaparken bağırsağını da kesti
20 Ocak 2017 - 12:06

Diyarbakır'da yaşayan 3 çocuk annesi 43 yaşındaki Fatma Karakaş, 2 aylık hamile olduğu 17 Şubat 2015 günü rahatsızlanınca özel hastaneye kaldırıldı. Karnındaki bebeği kaybettiği tespit edilen Karakaş, özel hastanede yeterli teçhizat olmadığından bebeğin alınması için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Servisi’ne gönderildi. İddiaya göre; Karakaş’a burada ölü bebeği doğal yollarla düşürmesi için 4 gün ilaç tedavisi uygulandı. 4 gün sonra Fatma Karakaş’ın karnındaki bebek kürtajla alınırken, bir gün sonra karnında anormal derecede şişlik ve ağrı oluştu.

    BARSAĞINDA MAKAS KESİĞİ OLUŞMUŞ


Bunun üzerine yeniden ameliyata alınan Fatma Karakaş’a  bağırsağında makas kesiği oluştuğu ve bunun dikilmesi için yeniden operasyon yapıldığı söylendi. İkinci ameliyattan sonra 10 gün yoğun bakımda kalan Karakaş, bir ay sonra taburcu edildi. Uzun bir süre bağırsakları vücudunun dışında yaşayan ve tedavisi devam ettiği için yatalak olan Karakaş’a tuvalet ihtiyacını gidermesi için hortum ve poşet bağlandı. Fatma Karakaş, sağlığına kavuşmak için 2 ameliyat daha geçirdi.

Fatma Karakaş ailesinin operasyonu yapan Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Turgut ve Dr. Edip Aydın hakkında suç duyurusunda bulunması  üzerine soruşturma başlatan savcılık, YÖK yasası uyarınca dosyayı Dicle Üniversitesi’ne gönderip cevap istedi. Üniversite yönetimi, ön incelemede hekimlerin hatası olmadığı gerekçesiyle soruşturmaya yol açacak kusur tespit edilemediğine karar verilince, Fatma Karakaş ailesinin avukatı Mehmet Koyuncu maddi ve manevi 45 bin liralık azminat davası açtı. 10 gün yoğun bakımda kalan ve uzun süre bağırsakları vücudunun dışında yaşayan 3 çocuk annesi Fatma Karakaş, mağduriyetinin giderilmesini istedi.
 

SAVCI GÖREVSİZLİK VERDİ, ÜNİVERSİTE ’KUSUR YOK’ DEDİ


Olayla ilgili soruşturma başlatan savcılık, 30 Nisan günü şüphelilerin YÖK yasasına tabi öğretim üyesi ve kamu görevlisi olduğunu, soruşturmanın disiplin amirlerince yapılması gerektiğini belirterek görevsizlik kararı verip, dosyayı Dicle Üniversitesi’ne gönderdi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ise 2015 yılı Haziran ayında olayla ilgili inceleme başlatarak, Fatma Karakaş’ı ifade vermeye çağırdı. Araştırmanın ardından Doç. Dr. Mehmet Hanifi Okur ve Prof. Dr. Selçuk Otçu tarafından hazırlanan inceleme raporunda, "Oluşan komplikasyonlarda hekimlerin hatası ve kastı yoktur. Soruşturmaya yol açacak kusur tespit edilmemiştir" denildi.

Raporun ardından 8 Kasım 2015 günü Fatma Karakaş’a bir yazı gönderen eski Rektör Ayşegül Jale Saraç, herhangi bir ihmal söz konusu olmadığından görevliler hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı kanaatine varıldığını belirtti.

Üniversiteye yaptığı tüm başvurular reddedilen Avukat Mehmet Koyuncu, 18 Eylül 2015 tarihinde İdare Mahkemesi’ne 45 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkemenin talebi üzerine üniversiteden gönderilen savunma yazısında olayda hastanenin ve doktorların kusuru bulunmadığı tekrarlandı.

’İÇ ORGAN YARALANMALARI OLABİLECEK KOMPLİKASYONDUR’


Kürtaj operasyonunu yapan ekibin sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Turgut olayla ilgili verdiği ifadede, hastaya kürtaj ile gebelik tahliyesi yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Hasta işlem sonrası çok kısa aralıklarla takibe alınmıştır. Oluşan komplikasyon tespit edilerek 24 saat içinde gerekli müdahale yapılarak hasta şifa ile taburcu edilmiştir. Kürtaj sonrası barsak gibi iç organ yaralanmaları olabilecek bir komplikasyondur. Yapılan işlem her ne kadar ultrasonografi kontrolünde bile olsa, içini göremediğiniz kör bir organda yapılan kazıma işlemidir."

 


FATMA KARAKAŞ: SAĞLAMDIM BENİ ÖLDÜRDÜLER!


Ameliyattan sonra yarım insan olduğunu söyleyen Fatma Karakaş, "Sağlamdım beni öldürdüler. Şu anda ev işi bile yapamıyorum. Sürekli nefesim kesiliyor.4 tane ameliyat geçirdim. Çocuğun sezaryan ile alınmasını istedim, kabul etmediler. Kürtaj yaptılar ve bağırsağımı kestiler. Sonra ameliyata aldılar. Ameliyat 9 saat sürdü. Yaşayacağıma inanmıyordum. Komşularım gelip işlerimi yapıyor. Çocuğumu bile yıkayamıyorum. Yarım insan oldum. 1.5 yıl poşetle gezdim. Ölü gibiydim"dedi.

Davalarından geri dönmeyeceklerini belirten Fatma Karakaş'ın eşi Mehmet Karakaş ise, "Eşimi hastaneye götürdük. Çocuğu alırken bağırsağına makas vuruyorlar. 1.5 yıl bağırsağı dışarıda kaldı. 2-3 ameliyat geçirdi. Şu an halen ağrıları var. Davamızdan vazgeçmiyoruz. Sonuna kadar gideceğiz. Çocuğu aldıktan sonra karın ağrısı başladı. Hemen ameliyata alındı. Artık çocuğumuz da olmayacak"dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum