Dolar ne kadar oldu? 27 Mart 2016

Dolar/TL, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabineye girmesiyle başlayan düşüş seyrini sürdürüyor.

Dolar ne kadar oldu? 27 Mart 2016

Dolar/TL, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabineye girmesiyle başlayan düşüş seyrini sürdürüyor.

Dolar ne kadar oldu? 27 Mart 2016
26 Mayıs 2016 - 10:07

Yeni hükümetin ekonomi yönetimini büyük ölçüde koruyarak göreve başlamasının ardından dolar/TL haftaya sert düşüşle başladı. Dün akşam saatlerinde 2.9370 seviyesinde işlem gören dolar/TL , bu sabah güne saat 08:30’da 2.9381 seviyesinde başladı. Dün akşam 3.1050 civarında işlem gören sepet bazında TL  aynı saatte  3.2750 civarında olan euro/TL ise 3.2883 seviyesinde işlem görüyor. 

Bankacılar her ne kadar Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabineye girmiş olsa da önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomi politikalarının yakından izleneceğine dikkat çekiyor. Öte yandan yurtdışında odak noktası ise ilki Haziran ayında olmak üzere bu yıl iki faiz artırım beklentilerinin son dönemde artmaya başladığı Fed politikalarında olmaya devam ediyor. Bu çerçevede Fed Başkanı Janet Yellen’ın yarın katılacağı bir panelde yapacağı açıklamalar piyasalarda bekleniyor.

EKONOMİ YÖNETYİMİ BELLİ OLDU

AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım tarafından Salı günü açıklanan yeni kabinede Şimşek’in yine Başbakan Yardımcısı, Naci Ağbal’ın da Maliye Bakanı olarak yer alması son dönemde yeni kabinede ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve Şimşek’in yer alıp almayacağına yönelik endişelerin hakim olduğu piyasalarda olumlu karşılanırken, sabah saatlerinde dolar karşısında 3.01 seviyesini aşan TL yaklaşık yüzde 2 değer kazanmıştı.

Resmi Gazete’de görev dağılımına göre Hazine, Merkez Bankası (TCMB) ve kamu bankaları Şimşek’e bağlanırken, daha önceki hükümette Şimşek’e bağlı olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başbakan Yardımcısı Nurettin
Canikli’ye bağlandı.

Öte yandan 64. Hükümet’te Şimşek’in görev tanımı olarak yer alan “ekonomik konularda genel koordinasyon” ifadesi Binali Yıldırım Başbakanlığındaki yeni hükümete ait başbakan yardımcıları görev dağılımında herhangi bir başbakan yardımcısı görevleri arasında yer almadı.

‘SERT BİR HAREKET BEKLEMEMEK LAZIM’

Üst düzey bir bankacı bu görev dağılımının piyasalarda sert satış baskısına neden olup olmayacağı konusunda, “İlk aşamada Şimşek’in Hazine, Merkez Bankası
gibi kurumların başında olması hatta başbakan yardımcısı olarak kabinede olması yeterli piyasa için. Görevleri bir miktar azaltıldığı aşikar ancak piyasa tepkisi olarak bakınca ilk aşamada sert bir hareket beklememek lazım” dedi ve ekledi:

“İleride ekonomi yönetiminde aksaklık yaratacak kadar farklı bir senaryoya doğru ilerlersek o zaman tepki daha anlamlı olur. Daha düne kadar Şimşek’in kalıp kalmayacağı tartışılırken bugün için kabinede kalmış olması yeterli olarak algılanacaktır. Fed beklenirken piyasalarda iyimserliğin zaten azalmasını
beklemek gerekir uzun süre devam edemez.”

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.04, valörde son işlemde yüzde
10.08 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.50, valörde son işlemde yüzde 9.50 seviyesindeydi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum