Türk Sanayinin Hizmetine Sunacağız

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel rekabet gücümüzü arttırmanın yolunun, Sanayi 4.0’dan, Sanayi 4.0’ın yolunun ise Eğitim 4.0’dan geçtiğini belirterek, “Bu konuda Ege Üniversitesi ile makine sistemlerinin akıllı üretim, akıllı bakım ile gerçekleşebileceği düşüncesiyle bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı en kısa sürede sonuçlandırıp, Türk sanayinin hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Türk Sanayinin Hizmetine Sunacağız

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel rekabet gücümüzü arttırmanın yolunun, Sanayi 4.0’dan, Sanayi 4.0’ın yolunun ise Eğitim 4.0’dan geçtiğini belirterek, “Bu konuda Ege Üniversitesi ile makine sistemlerinin akıllı üretim, akıllı bakım ile gerçekleşebileceği düşüncesiyle bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı en kısa sürede sonuçlandırıp, Türk sanayinin hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Türk Sanayinin Hizmetine Sunacağız
03 Haziran 2016 - 13:38

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Kalite Derneği (Kalder) İzmir Şubesi’nin düzenlediği 17. Mükemmelliği Arayış Sempozyumu’nda Endüstri 4.0 oturumunu yöneterek konu ile ilgili saptamalarda bulundu. Bosch Termoteknik A.Ş. Fabrika teknik Genel Müdürü İrfan Bayrak ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut’un konuşmacı olduğu oturumda Sözde Ermeni Soykırımı tasarısını onaylayan Alman Parlamentosuna tepkisini dile getirerek başlayan Yorgancılar, “Alman Parlemantosu’nun dün kabul ettiği sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili tasarıyı kabul etmediğimi, kınadığımı, doğru bulmadığımı paylaşmak istiyorum. Çünkü bu tip olaylar, tarihçilerin ortaya koyup değerlendireceği olaylardır. 3. 5 milyon Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’da Avrupa Birliği ile çok yoğun ilişkilerin olduğu ve vizelerin kaldırılmasının gündemde olduğu ortamda böyle bir kararın doğru olmadığını sizlerle paylaşarak sözlerime başlamak istiyorum" dedi. Konuşmasının devamında Sanayi 4.0’ı nesnelerin interneti, akıllı fabrikalar, akıllı üretim, akıllı bakımı esas alan üretim modeli tanımlayan Yorgancılar, “Sanayi 4.0, verimlilikle birlikte kar artışının yaşandığı ölçek ekonomisini dayalı, robotların çok daha fazla ön plana çıktığı bir düzen olacak. Örneğin, bu yılsonunda ilk örneklerini piyasada göreceğimiz internete bağlı akıllı buzdolapları, eksik ürünleri bildirerek insanların alışverişe çıktığında işini çok daha kolaylaştıracak. Bu gibi akıllı ürünlerin hızla arttığı bir döneme hazırlanmamız gerekiyor” dedi.

ABD’ye ihracatın da anahtarı

AB’nin 2020 yılına kadar Sanayi 4.0’a hazırlık kapsamında her yıl 140 milyar dolarlık yatırım kararı aldığını bilgisini paylaşan Yorgancılar, “EBSO olarak Sanayi 4.0 konusuna dikkat çekmek için geçtiğimiz yıl ayak uyduramayan kapanacak şeklinde bir kitapçık bastırdık. Orta teknolojiden ileri teknoloji üretime geçmeyi, ölçek ekonomisini hedefleyen Türkiye’nin Sanayi 4.0’ı hayata geçirmesi gerektiği mesajı ile birlikte kitapçığı 5 bin üyemize ulaştırdık” diye konuştu. Sanayi 4.0 konusunda bilgilendirici yayın ve sunumlar dışında projelere odaklandıklarına dikkat çeken Yorgancılar, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ihracatın anahtarının Sanayi 4.0 olduğunu vurguladı. Yorgancılar, “ABD, dünyadan 15 bin 700 çeşit mal ithal ediyor. Çin, ABD pazarına 11 bin 700 ürün ihraç edebilirken, Türkiye sadece 5 bin 300 çeşit ürün ihraç edebiliyor. Türkiye olarak ABD’ye yaptığımız ihracat ürünlerinin bazısında fiyat kalitemiz tutuyor, bazısında ise yüksek ölçekli üretim yapamadığımız için ABD pazarında çok fazla yer alabilme imkanımız olmuyor. ABD pazarında daha etkin olmamızın yolunu açacak anahtar Sanayi 4.0’dır. Sanayi 4.0’ın yolu ise Eğitim 4.0” dedi.

Geleceğin mesleği ‘yazılım mühendisliği’ olacak

 EBSO olarak sanayide akıllı üretim, akıllı onarım ve akıllı bakım konusunda Ege Üniversitesi ile pilot uygulama başlatma kararı aldıklarını ifade eden Yorgancılar, “Küresel rekabet gücümüzü arttırmanın yolu, Sanayi 4.0’dan, Sanayi 4.0’ın yolu ise Eğitim 4.0’dan geçiyor. Bu konuda Ege Üniversitesi ile makine sistemlerinin akıllı üretim, akıllı bakım ile gerçekleşebileceği düşüncesiyle EÜ’nün makine, elektrik- elektronik ve bilgisayar bölümü, makinelerin bakım ve onarım süreçlerini dijitalleştiren yazılım geliştireceği bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı en kısa sürede sonuçlandırıp, Türk sanayinin hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi. Sanayi 4.0 geldiğinde ‘işsizlik’ artacak endişelerinin yersiz olduğunu belirten Yorgancılar şöyle devam etti, “Eğitimli, doğru bilgiye sahip olan kişi her zaman iş bulacak. Çünkü o verileri toplayarak, onları aktif hale getirecek olan veriler kendi kendine aktif olamayacağına göre insandır.  Onun için eğitimli bilgili insanın hiçbir zaman açıkta kalması sözkonusu değil. Bence geleceğin en önemli mesleği yazılım sektörü, dolayısıyla yazılım mühendisliği olacak.”

 Oturumun sonunda Kalder Yönetim Kurulu Üyesi Burak Oğuz, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile  Bosch Termoteknik A.Ş. Fabrika Teknik Genel Müdürü İrfan Bayrak ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut’a plaket sundu.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum