Vergi ve prim borcu dört ay ertelendi

Prim ve vergi borçlarının taksitlerinin ödemesi dört ay ertelendi. Muhalefet anayasaya referandumu için borçların ertelendiğini öne sürdü. Maliye Bakanı bazı vatandaşların borçlarını ödeyemediğini o yüzden ertelemeye gidildiğini söyledi. Vatandaş borcunu ödemeye Mayıs'ta tekrar başlayabilecek

Vergi ve prim borcu dört ay ertelendi

Prim ve vergi borçlarının taksitlerinin ödemesi dört ay ertelendi. Muhalefet anayasaya referandumu için borçların ertelendiğini öne sürdü. Maliye Bakanı bazı vatandaşların borçlarını ödeyemediğini o yüzden ertelemeye gidildiğini söyledi. Vatandaş borcunu ödemeye Mayıs'ta tekrar başlayabilecek

Vergi ve prim borcu dört ay ertelendi
18 Ocak 2017 - 10:09

eçen yıl yürürlüğe giren ve başvuru süresi 25 Kasım 2016'da dolan vergi, prim borçları ve para cezalarıyla ilgili affa başvurup indirimli ödemeyi yapamayanlara yeni hak getirildi. Hürriyet Gazetesi’nden Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre; Meclis Genel Kurulu'nda torba yasaya eklenen maddeyle, yeniden yapılandırmadan yararlananların ocak, şubat, mart ve nisan aylarına ait taksitleri de ertelendi.

Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi ile SGK ve belediyelere olan borçlarını kapsayan yasaya tüm partilerin grup başkanvekillerinin imzasıyla yeni madde eklendi.

‘NEDEN 4 AY?’

Muhalefet önergeye destek vermesine karşın arka planda referanduma yönelik planın yer aldığını ileri sürdü. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a, “Niye 4 ay? Herhalde referandumu düşünüyorsunuz, bir kaşık bal vermek istiyorsunuz, ama buna kimse kanmayacak” dedi.

BAKAN: VATANDAŞLAR ÖDEYEMEDİ

Düzenlemenin ayrıntısını anlatan Ağbal şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın kasımda peşin veya birinci taksit ödemeleri vardı. Aralıkta da sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit ödemeleri vardı. Bir kısım vatandaşlarımız belki ellerinde olmayan imkanlardan dolayı ödeyemediler. Mayısın sonuna kadar peşin veya ek taksit ödeme imkanı bulurlarsa yeniden bu yeniden yapılandırma kanunu hükümlerinden yararlanacaklar. Gerek kasım ayında vergi, gerek aralık ayında sosyal güvenlik primini ödeyen vatandaşlarımız bakımından da ocak, şubat, mart ve nisana tekabül eden vergi, SGK prim ödemelerinin hepsini erteliyoruz.

Tüm taksit ödemelerini 4 ay süreyle ertelemiş oluyoruz. Vatandaşlarımız önümüzdeki 4 ay, ocak ayı dahil olmak üzere ödemeleri gereken yeniden yapılandırma taksitlerini mayıstan, hazirandan itibaren ödeme imkanlarına kavuştular. Ayrıca ocak ve mayıs arasında ertelediğimiz taksit ödemelerinden herhangi bir faiz alınması söz konusu değil. Peşin ödeme tercihinde bulunan vatandaşlarımıza peşin ödeme imkanı getirmiştik. Bu taksitleri ödemeyen vatandaşlarımız, nisan veya mayıs ayında peşin ödeme de yapabilecek. Daha önce peşin ödemeyi tercih edenler de isterlerse taksitli ödeme seçeneğine geçecekler.”

GEÇ ÖDEME ZAMMINA UĞRAYACAKLAR

Yeni maddeye göre, yapılandırmaya başvurduğu halde süresinde ödeyemeyenler, geç ödeme zammı karşılığında yeni düzenlemeden yararlanabilecek. Başvuruda bulunarak mücbir sebep halini sonlandıran, ancak mücbir sebep ilanı nedeniyle verilmeyen beyanname ve bildirimleri öngörülen sürede vermeyen mükelleflere de yeni hak getirildi. Bu beyanname ve bildirimlerin 30 Nisan'a kadar verilmesi ve ilk taksitlerin ödenmesi halinde bu mükellefler için yasadaki haklar yeniden yürürlüğe girecek. Peşin veya taksitli yapılandırılan alacakların, tamamının yasadaki şartlara göre ödenmesi halinde indirim yapılacak ve katsayı uygulanmayacak. Peşin ödemeyi tercih eden ancak ödeyemeyerek hakkını kaybedenlerce, 30 Nisan'a kadar yeniden yararlanma hakkı tanındı. Peşin ödemeyi tercih eden ancak yapılandırılan tutarın tamamını indirim uygulanmaksızın ödeyenler, 31 Aralık 2017'ye kadar talep etmeleri durumunda yeni şartlardan yararlanacaklar ve fazla ödenen tutarlar iade edilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum