İsrail Mısır'ın doğalgazını çalıyor

İsrail'in Doğu Akdeniz'de Mısır kıta sahanlığı içindeki doğalgaz rezervlerine müdahale ettiği öne sürüldü.

İsrail Mısır'ın doğalgazını çalıyor

İsrail'in Doğu Akdeniz'de Mısır kıta sahanlığı içindeki doğalgaz rezervlerine müdahale ettiği öne sürüldü.

İsrail Mısır'ın doğalgazını çalıyor
01 Kasım 2013 - 00:26

Mısır'ın İsrail'den doğalgaz ithal edeceği iddiaları tartışılmaya devam ederken, İsrail'in Doğu Akdeniz'de Mısır kıta sahanlığı içindeki doğalgaz rezervlerine müdahale ettiği öne sürüldü.

Mısırlı düşünür Fehmi Huveydi Eş-Şuruk gazetesinde yayımlanan "Sessiz sedasız vurgun" başlıklı makalesinde, "Mısır'ın İsrail'den doğalgaz ithal edebileceği iddialarının doğru veya yanlış olmasının ayrı bir konu olduğunu, asıl üzerinde durulması gerekenin İsrail'in Mısır'ın kıta sahanlığı içinde yer alan doğalgaz rezervlerini çıkarması" olduğunu belirtti.

Bir yıl önce "İsrail'in Mısır'a yeni bir düşmanca saldırısı" başlığını taşıyan makalesinde Mısırlı uzmanların araştırmalarına dayanarak bu konuyu yazdığını hatırlatan Huveydi şu iddialara yer verdi:

"Önde gelen Mısırlı bir uzmandan aldığım konuyla ilgili kapsamlı teknik raporu önce halen üst düzey görevlerde bulunan iki Yüksek Askeri Konsey üyesine, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) mukim Mısırlı uzman Dr. Nail eş-Şafii'ye verdim. Sonra aynı dosyayı o vakit henüz feshedilmemiş bulunan Şura Meclisi'ne sundum. Şura Meclisi Başkanı Dr. Halid Abdulkadir Avde konuyu önde gelen bir jeoloji uzmanına incelettikten sonra Mısır'ın hukukunu korumak amacıyla savcılığa intikal ettirdi."

Huveydi şöyle devam etti:

"Shell şirketine 1999 yılında bölgede arama izni verildiktan sonra 2004'te Doğu Akdeniz'de 2 doğalgaz yatağı bulunduğu açıklandı. Ancak şirket 2011 yılında sürpriz bir açıklamayla konsorsiyumdan çekildi. Çok geçmeden İsrail Doğu Akdeniz'de 2 yerde doğalgaz rezervleri keşfettiğini açıkladı. Bunların her ikisi de tartışmasız Mısır kıta sahanlığı içinde yer alıyor. İsrail'in Afrodit adını verdiği doğalgaz yatağı Mısır'ın Dimyat şehrine 190, İsrail'in Hayfa şehrine 235 kilometre uzaklakta. İsrail'in vurgunu sadece Mısır'ın ekonomik sınırlarını ihlal etmekle kalmayıp Lübnan ve Türkiye'nin de tepkisini çekti."

Mısır'ın konuyu takip etmediğini, "komşularıyla ekonomik sınırlarını belirleme" konusunda "müthiş bir tutukluk" yaşadığını, öte yandan hukuki süreçlerin de işletilmediğini söyleyen Huveydi, makalesini "Yorum yok" cümlesiyle bitirdi.

İsrail Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom, Mısır'ın İsrail'den doğal gaz alımıyla ilgilendiğini öne sürerek, "Büyük doğal gaz sıkıntısı çeken Mısır, İsrail'den alım yapma konusunda ilgilendiğini bize iletti. Mısır'ın teklifini reddetmek için herhangi bir neden görmüyorum" demişti.

Bunun üzerine Mısır Gaz Şirketi (EGAS) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Abdurrahim, "Mısır'ın İsrail'den doğal gaz ithal etmek istediği" yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Devlete ait EGAS Mısır'ın doğal gaz boru hatlarını işletiyor.

Mısır, günlük yaklaşık 5,7 milyar küp doğal gaz üretimi yapıyor ancak bu miktarın günlük ihtiyacın 500 milyon metre küp altında olduğu ifade ediliyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum