Akciğer kanseri omzu ve kolu vuruyor

Doç. Dr. Özkan Demirhan, akciğer kanserinin, omuz ve kol ağrısı ile kendini gösterdiğini bu nedenle de tanısının gecikebildiğini söyledi.

Akciğer kanseri omzu ve kolu vuruyor

Doç. Dr. Özkan Demirhan, akciğer kanserinin, omuz ve kol ağrısı ile kendini gösterdiğini bu nedenle de tanısının gecikebildiğini söyledi.

Akciğer kanseri omzu ve kolu vuruyor
03 Kasım 2021 - 11:38

KANSER türlerinden biri olan SST (Superiol Sulkus Tümörü) denilen akciğer kanseri, 2’inci kaburganın üst kısmına, boyuna ve omuza yakın bölgede yapılanıyor, burada bulunan sinir ve damarlara bası veya yayılım gösterdiğinden şiddetli omuz ve kol ağrılarına neden oluyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, Multisipliner bir tedavi yaklaşımı ile bu hastaların yaşam süresinin ve konforunun yükseltilebileceğini belirtti.

KOL GÜÇSÜZLEŞİYOR

Bu tarz tümörlerin klasik akciğer tömürü belirtilerinden farklı belirti verdiğinin altını çizen Doç. Dr. Özkan Demirhan, “His duyusunu sağlayan sinirleri etkiliyor ve kolun hareketini engelliyor. En belirgin özelliği şiddetli omuz ve kol ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu ağrılar zamanla kola doğru yayılıyor ve kolda güçsüzlüğe neden oluyor. Daha ileri boyutta yüzü de etkileyebiliyor. Göz kapağının ya da göz çukurunun içeri kaçması gibi belirtiler gösteriyor. Damarsal yapıya baskı veya tutulum olmasından dolayı kolda şişme de görülebilir” dedi. Belirtilerinden dolayı SST tanısında geç kalındığına dikkat çeken Doç. Dr. Demirhan şunları söyledi:

HASTALIK İLERLİYOR

“Omuz ve kol ağrısı şikayetleri ile insanlar genellikle fizik tedavi, ortopedi ya da nörolojiye başvuruyor. Buralarda ‘SST’ bulgusu olabileceği ihtimali atlanıyor doğal olarak. Hasta zaman kaybediyor ve hastalık ilerliyor. Tanısı konulamayan bir omuz ve kol ağrısı söz konusu olduğunda hastaların mutlaka göğüs cerrahına da başvurmaları hayati önem taşıyor. Düz akciğer grafisi genelde tanı koymada yetersiz kalıyor bu hastalıkta. SST’de akciğer grafisi temiz çıkabilir ve hastalık kolaylıkla atlanabilir. Bundan dolayı bilgisayarlı tomografi ile bakmak daha doğru sonuç verecektir. Tomografide şüpheli bir duruma rastlanması halinde durumun daha iyi değerlendirilmesi açısından hastalar MR’a yönlendirilir. Daha ileriki aşamalarda da hasta biyopsi için yönlendirilir. Ayrıca PET CT ile de sistemik tarama yapmak gerekiyor. En sık beyne yayılan akciğer kanser türü olan SST tümöründe beyin taraması için MR çekilmesi de hayati önem taşıyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum